Sastojci:
150g
omekšalog putra
četiri
kašike šećera
jedna
kašičica vanilin šecćera
dva
jajeta
jedna
kašicica praška za pecivo
dvije
kašike sirćeta
-
brašna po potrebi
-
kockice čokolade
dva
fildžana ulja
|
Tijesto
150g
omekšalog putra
četiri
kašike šećera
jedna
kašičica vanilin šecćera
dva
jajeta
jedna
kašicica praška za pecivo
dvije
kašike sirćeta
-
brašna po potrebi
-
kockice čokolade
dva
fildžana ulja
|
Agda:
250g
šećera
5-6 dl
vode
jedna
kasicica vanilin šećera
pola
kašičice muškatnog oraščića
pola
kašičice kardamoma
|
Priprema:
Omekšali putar izmiksati sa 2 fildžana ulja. Dodati 4 velike kašike šećera i jednu malu kašičicu vanilin šećera.
Nastaviti miksati 4-5 minuta.
Dodavati jedno po jedno jaje, miksajući cijelo vrijeme.
Umutiti 1 kašičicu praška za pecivo sa 2 kašike sirćeta (pazite: to pjeni).
Dodati umućenom putru.
Dodavati brašno do željene gustoće, da ne bude ni pretvrdno, a ni premekano.
Otkidati komadiće tijesta, na sredini staviti kockicu čokolade.
Sve fino spojiti da tokom pečenja ne iscuri. Oblikovati.
Hurmašice peći na 190°C oko 30-40 minuta ili dok ne porumene.
Vruće hurmašice zaliti hladnom agdom.
Agda:
šećer i vodu staviti da prokuhaju i staviti kašičicu vanilin šećera, pola kašikice muškatnog oraščića i pola kašičice kardemoma (po želji).
Ohladiti agdu.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar