Sastojci:
Agda
500ml
vode
1kg
šećera
|
Tulumbe
500ml
vode
dva
fildžana šećera
dva
fildžana ulja
500g
brašna
pet
jaja
500ml
ulja za prženje
|
Priprema:
Agda:0,5 l vode i 1kg šećera.
Prvo se napravi agda, jer treba da se dobro ohladi.
Tijesto: 0,5l vode, 2 fildžana šećera, 2 fildžana ulja, staviti da prokuha, a zatim dodati 500g brašna i miješati ravnomjerno da se ne naprave grudvice.
Skloniti sa šporeta da se ohladi.
Kada se ohladilo tijesto dodavati jedno po jedno jaje 5 kom, pa dobro umutiti.
Zatim u šerpu staviti 0,5l ulja, pa staviti da se malo ugrije.
Od smjese praviti tulumbe i stavljati u ulje, ne vrelo.
Kada su tulumbe gotove, vruće ih stavljati u ledenu agdu.
(Ja šerpu u kojoj pržim tulumbe sklonim sa šporeta, pa onda vadim tulumbe u agdu. U šerpu koja nije na kolu-ringli stavljam smjesu od tulumbi, pa tek onda vratim na kolo da se lagano prže.)
Kad su sve tulumbe gotove, na to ispem ostatak agde.
Prijatno :)
0 komentari:
Objavi komentar