Sastojci:
Tijesto
500g
meda
500g
brašna
jedno
cijelo jaje
jedno
žumance
jedna
kašika šećera
malo
mljevenog ili tucanog karanfilčića
jedna
kašikica soda bikarbone
|
Premaz i posip
jedno
bjelance
malo
sjeckanih badema
|
Priprema:
Zagrijati med pa dodati brašno i dobro izmiješati. Dodati cijelo jaje, žumance, kašiku šećera, malo mljevenog ili istucanog karanfilčića i malu kašikicu sode bikarbone. Sve dobro izmjesiti.
Tijesto ostaviti na hladnom da stoji preko noći. Kada je tijesto odstojalo, staviti ga na radnu površinu i razvaljati veličine tepsije u kojoj će se peći. Tepsiju namazati maslacem ili margarinom, pa položiti tijesto. Premazati sa bjelancem i posuti sa isjeckanim bademom.
Peći u rerni na ujereno-tihoj temperaturi. Kada je kolač pečen isjeći na štangle.
Prijatno :)
0 komentari:
Objavi komentar