petak, 5. veljače 2016.

Američka pita

Pri pravljenju ove pite su korištene jabuke, višnje i maline. Možete koristiti i drugo voće. 





Sastojci:

Kora
500g
brašna za pite i kolače
dvije
kašićice soli
dvije
kasicice sitnog šećera
jedan
ohlađen maslac
200ml
hladnog mlijeka
deset
kapi arome vanilije
Smjesa s voćem
dvije
veće jabuke (očistiti, oguliti koru, isječi na
tri
šolje za bijelu kahvu svježih višanja bez košp
-
puding od vanilije(sipati po potrebi)
-
sitni šećer(sipati po potrebi)
Premaz
jedno
manje jaje


Priprema:

U zdjelu staviti brašno, šećer i so. Dodati tanko isječene kriške maslaca, mlijeko i aromu vanilije. Smjesu miješati viljuškom dok se ne sjedini. Napraviti jufku od smjese. Mozete pri pravljenju jufke dodati malo brašna. Prepoloviti na dva dijela.

Prvom polovicom obložiti unutrašnjost(dno i zidove) silikonskog kalupa. Debljina tijesta bi trebala biti oko 3mm. Držati u frižideru sat vremena. Drugu polovicu razviti u kvadrat debljine 3mm. Držati u frižideru sat vremena.

Izvaditi prvu polovicu. Tanko premazati jajem(prethodno umućenim)unutrašnjost(dno i zidove). Poredati listove jabuke. Posuti šećerom i pudingom(prašak) od vanilije. Poredati višnje i maline. Posuti šećerom i pudingom (prašak) od vanilije. Izvaditi drugu polovicu. Isjeći na trakice sirine 1cm. Obloziti ivice kalupa.

Redati trakice kao na slici(redati na slijedeci način-trakica(1 cm)-razmak(1,5-2cm)-trakica-razmak-trakica-itd., preko toga ponoviti postupak tako da šupljine budu u obliku baklave(romba)). Trakice tanko premazati jajem. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Pri pravljenju ove pite su korištene jabuke, višnje i maline. Možete koristiti i drugo voće.


Prijatno uz naše recepte :)
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20