petak, 5. veljače 2016.

Čokoladna rolada




Sastojci:

Biskvit
šest
žumanjaka
šest
velikih kašika šećera
tri
velike kašike brašna
pola
velike kašike kakaa u prahu
-
na vrh noža praška za pecivo
-
šest
Krema
tri
jaja
150g
šećera u prahu
100g
čokolade za kuhanje
150g
maslaca


Priprema:


Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Žumanjke i šećer pjenasto umutite. 
U umućene žumanjke i šećer dodajte brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo koje smo prethodno pomiješali. 

U smjesu na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. 

Masu istresite u papirom obložen, namazan maslacem ili margarinom i brašnom posut pleh. 

Pecite u rerni na laganoj vatri oko 130°C. 

Obratite pažnju da ne bude prepečeno da bi se moglo lijepo uviti u roladu. 

Tijesto stavite na mastan papir i zajedno s papirom uvijte u roladu. 

Kada se tijesto ohladi odvijte i odstranite papir. 

Premažite kremom i ponovo uvitje. 

Krema: 
Jaja i šećer dobro umutite. 

Kuhajte na pari, pri tome mikserom miješajte da dobijete gustu masu. 

Dodajte joj razmekšanu čokoladu koju smo otopili na laganoj temperaturi u rerni. 

Miješajte i dalje na pari da se čokolada sjedini sa ostalom masom.

Uklonite s vatre. 

Pripremljenu kremu potpuno ohladite i umiješajte pjenasto umućen maslac i onda je krema gotova.

Na kraju po želji roladu možete posuti ili naplaviti glazuru.

Prijatno :)
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20