petak, 5. veljače 2016.

Kolač od banana i čokolade




Sastojci:

Kolač od banana i čokolade
osam
jaja
-
šećer
200g
čokolade za kuhanje
-
ulje
-
prašak za pecivo
-
brašno za pite i kolače
100ml
vode ili kahve
250g
margarina za kolače
5 do 6
većih banana
300ml
slatkog vrhnja



Priprema:

Kora: U šerpi istopiti čokoladu(100g) i ulje (2 kašike). Skinuti sa ringle. Odvojiti bjelanjke(5kom) od žumanjaka(5kom). Bjelanjke i šećer(5 kašika) izmutiti u čvrst snijeg. U žumanjke staviti prašak za pecivo, pa izmutiti dok ne postane pjenasto. Dodati smjesu(ne smije biti vrela) od čokolade, tri kašike ulja, te mutiti da se ujednači. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa bjelancima. Izmiješati mikserom. Dodati brašno, te miješati kašikom dok se smjesa ne sjedini.

Tepsiju prečnika 30x30 pomastiti sa malo ulja. Istresti smjesu. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C.

Fil: Nasuti u veću šerpu vodu i staviti na ringlu da prokuha. Staviti troje jaja, 9 kašika šećera i 100ml vode (ili 100ml kahve) u šerpu, te na pari istopiti. 50g čokolade dodati u šerpu, te istopiti. Skinuti sa ringle, dodati 250g margarina za kolače. Miješati kašikom dok se margarin ne istopi.

Procijediti smjesu kroz cjediljku(sito ili sl.) sa što gušćom mrežicom s ciljem da ostane margarin na cjediljci. Sačekati da što više rijetke smjese ostane u posudi. Smjesu koja ostane u cjediljci presuti u drugu posudu i mutiti mikserom dok ne postane ujednačena (smeđa) kremasta smjesa. Oguliti banane(5-6 većih), skinuti žilice sa banana ako ostanu. Poprečno ih isjeći do depljine 0,5 cm i potopiti u rijetku smjesu da odstoje pola sata.

Kremastu smjesu podijeliti na dva dijela. Jednim dijelom premazati koru(ohlađenu). Redati banane. Premazati drugom polovicom kremaste smjese. Staviti u frižider da se sčvrsne. Ukrašavanje: Izmutiti 300ml slatkog vrhnja i premazati kolač. Istopiti 40g čokolade sa kašikom ulja. Rijetku smjesu (ako ostane) procijediti jer može ostati malih komadića banane. 4 kašike rijetke smjese dodati u čokoladu i miješati kašikom dok se ne ujednači. Smjesu premazati preko šlaga.

Staviti u frižider da se sčvrsne. Ako ostane još rijetke smjese, nemojte bacati. Iskoristite kao aromu za puding, kremu i sl. Smjesa ima karakterističan ukus. 10g čokolade istopiti, nacrtati cvjetiće na plastičnoj foliji. Staviti u frižider da se ščvrsne. Cvjetove redati na kokce kolača. U sredinu cvjetova staviti komadiće banana.

Prijatno :)
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20