Sastojci:
Kolač od banana i čokolade
osam
jaja
-
šećer
200g
čokolade za kuhanje
-
ulje
-
prašak za pecivo
-
brašno za pite i kolače
100ml
vode ili kahve
250g
margarina za kolače
5 do 6
većih banana
300ml
slatkog vrhnja
Priprema:
Kora: U šerpi istopiti čokoladu(100g) i ulje (2 kašike). Skinuti sa ringle. Odvojiti bjelanjke(5kom) od žumanjaka(5kom). Bjelanjke i šećer(5 kašika) izmutiti u čvrst snijeg. U žumanjke staviti prašak za pecivo, pa izmutiti dok ne postane pjenasto. Dodati smjesu(ne smije biti vrela) od čokolade, tri kašike ulja, te mutiti da se ujednači. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa bjelancima. Izmiješati mikserom. Dodati brašno, te miješati kašikom dok se smjesa ne sjedini.
Tepsiju prečnika 30x30 pomastiti sa malo ulja. Istresti smjesu. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C.
Fil: Nasuti u veću šerpu vodu i staviti na ringlu da prokuha. Staviti troje jaja, 9 kašika šećera i 100ml vode (ili 100ml kahve) u šerpu, te na pari istopiti. 50g čokolade dodati u šerpu, te istopiti. Skinuti sa ringle, dodati 250g margarina za kolače. Miješati kašikom dok se margarin ne istopi.
Procijediti smjesu kroz cjediljku(sito ili sl.) sa što gušćom mrežicom s ciljem da ostane margarin na cjediljci. Sačekati da što više rijetke smjese ostane u posudi. Smjesu koja ostane u cjediljci presuti u drugu posudu i mutiti mikserom dok ne postane ujednačena (smeđa) kremasta smjesa. Oguliti banane(5-6 većih), skinuti žilice sa banana ako ostanu. Poprečno ih isjeći do depljine 0,5 cm i potopiti u rijetku smjesu da odstoje pola sata.
Kremastu smjesu podijeliti na dva dijela. Jednim dijelom premazati koru(ohlađenu). Redati banane. Premazati drugom polovicom kremaste smjese. Staviti u frižider da se sčvrsne. Ukrašavanje: Izmutiti 300ml slatkog vrhnja i premazati kolač. Istopiti 40g čokolade sa kašikom ulja. Rijetku smjesu (ako ostane) procijediti jer može ostati malih komadića banane. 4 kašike rijetke smjese dodati u čokoladu i miješati kašikom dok se ne ujednači. Smjesu premazati preko šlaga.
Staviti u frižider da se sčvrsne. Ako ostane još rijetke smjese, nemojte bacati. Iskoristite kao aromu za puding, kremu i sl. Smjesa ima karakterističan ukus. 10g čokolade istopiti, nacrtati cvjetiće na plastičnoj foliji. Staviti u frižider da se ščvrsne. Cvjetove redati na kokce kolača. U sredinu cvjetova staviti komadiće banana.
Prijatno :)
0 komentari:
Objavi komentar