Sastojci:
1 do 2
kasicice vanilin šećera
70g
šećera u prahu
150g
omekšalog maslaca/putra
250g
brašna
jedna
kasicica praška za pecivo
50ml
vode
|
Prhko tijesto:
1 do 2
kasicice vanilin šećera
70g
šećera u prahu
150g
omekšalog maslaca/putra
250g
brašna
jedna
kasicica praška za pecivo
50ml
vode
|
Nadjev/Punjenje:
250g
marmelade od malina
|
Glazura
200g
šecera u prahu
-
malo vode
|
Priprema:
Prhko tijesto:
Vanilin šećer, šećer u prahu, maslac, brašno i prašak za pecivo se zamijesi.
Na kraju dodati vodu i mijesiti sve dok tijesto ne postane glatko.
Ostaviti tijesto u frižideru 1/2 sata prije razvijanja.
Hladno tijesto se razvalja u jednu debelu, veliku kobasicu.
Formirati kobasicu u puno brašna (uvijek paziti da se ne zalijepi za radnu površinu), u obliku pravokutnika 20x30 cm.
Razvaljani pravokutnik rezati u dvije identične trake istih veličina 8x27 cm.
Važno je da su iste.
Prije nego sto ih stavite u pečnicu, izbockati viljuškom da tijesto nebi toliko naraslo tokom pečenja.
Trake peći na plehu obloženom papirom 10-12 minuta na 200°C.
Ne plašite se ako trake izgledaju poluprijesne kad se izvade iz pećnice, tako treba da bude.
Ohladiti i spajati/puniti ih jednu na drugu sa marmeladom od malina.
Glazura:
Malo šećera u prahu pomiješati sa malo vode, da se dobije gusta i bijela smjesa.
Premazati preko kolača i ukrasiti šarenim mrvicama.
Prijatno :)
0 komentari:
Objavi komentar