srijeda, 3. veljače 2016.

Čokoladni mafini



Sastojci:

  • 300 g čokolade
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g smeđeg šećera
  • 150 ml ulja
  • 6 kašika kakao praha
  • 280 g kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 100 ml vode

Priprema:

Čokoladu izlomiti na parčiće. U većoj posudi pomješati brašno, šećer, kakao, ulje, 100 g kisele pavlake, jaja, ekstrat vanile i vodu. Sve dobro sjediniti pa dodati 100 g čokolade. Smjesu sipati u podmazane kalupe za mafine i peći na 180 stepeni oko dvadeset minuta. U međuvremenu u šerpici pomješati preostalu čokoladu, pavlaku i tri kašike šećera, pa kuhati na tihoj vatri dok se ne otopi. Ohladiti i premazati preko mafina.
Share:

Mini cheesecake



Sastojci:

Za 6 tortica :)

  • 300 ml slatke pavlake
  • 100 g neslanog sira
  • 1 kesica (10g) želatina
  • 5 kašika vode
  • 100 g šećera u prahu
  • 1/2 ekstrakta od kokosa
  • 50 g kokosa

Za preliv :

  • 1 šolja (od 2dl) šumskog voća
  • 1 dl vode
  • 100 g šećera

1.
Za tortice: Želatin pomješati sa vodom i ostaviti neko vrijeme. Za to vreme.. Pomješati neslan sir (mascarpone, ricota, ella, sirni namaz...) i šećer u prahu, ekstrakt od kokosa i kokos. Umutiti slatku pavlaku.

2.
Želatin otopiti u mikrotalasnoj, ali kratko jako se brzo istopi ili na tihoj vatri. Dodati umućenoj slatkoj pavlaci još kratko mutiti pa dodati masu sa sirom i kokosom, sve kratko mutiti da se fino sjedini.

3.Puniti silikonske kalupe fi-8cm i staviti u zamrzivač na 2 sata da se stegne. Napraviti preliv: Sve sastojke: šumsko voće (a može i samo jagode, višnje, kupine, maline... po želji), šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuhati na laganoj vatri, voće treba da omekša, a sirup treba da curi kad podignete kašiku kao med. Ukupno kuhate nekih 15-ak minuta. Ostavite da se hladi.

4.
Kada su se tortice dobro smrzle ;) Izručite ih lagano iz kalupa na tacnu i pred služenje svaku prelijte ohlađenim prelivom od voća. :)

Share:

Zapečene makarone



Sastojci:

  • 200 g makarona
  • 2 jajeta
  • 100 g šunke
  • 1 čaša (180g) kisele pavlake
  • 50 ml jogurta
  • 100 g sitnog sira
  • 200 ml soka od paradajza
  • ulje
  • so
  • začin
  • origano

1.Makarone obariti po uputstvu na pakovanju, ocjediti i usuti u vatrostalnu posudu. Ulupati jaja, dodati sir, pavlaku i jogurt, posoliti, začiniti po ukusu, izmješati. Šunku sitno isjeckati.

2.
Preko makarona staviti malo više od pola smese sira, jaja, pavlake i jogurta, lagano izmešati. Preko sipati sok od paradajza, staviti šunku i origano. Preliti preostalom smesom sira, jaja, pavlake i jogurta.


3.
Peci oko 30 minuta u rerni zagrijanoj na 180 C. Poslužiti toplo. Prijatno!
Share:

Pita sa mesom




Sastojci:

  • 1/2 kg kora za gibanicu
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 1 čaša kisele vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 4 jajeta
  • 70 ml ulja

  • 600 g mljevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 manja šargarepa
  • so
  • suhi biljni začin
  • mljeveni biber

Preliv: Umutite jaja, dodajte kiselo mleko, kiselu vodu, ulje i prašak za pecivo. Promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Fil: Luk i šargarepu sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Kada luk postane staklast, dodajte mleveno meso i začine po ukusu. Pržite oko 10 minuta na srednjoj temperaturi. U podmazan pleh ređati kore, svaku koru premazivati prelivom, a na svaku treću stavljati po malo fila. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav material (malo preliva ostaviti sa strane za prelivanje pite). Pitu iseći na kocke, preliti sa malo preliva i peći dok ne porumeni. Služiti toplo.

Share:

Aromaticni kolac sa bundevom





























Sastojci :                      

  • 2 jajeta
  • 150 g kristal šećera
  • 200 ml jogurta
  • 250 g mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 ml ulja


  • 1 kg rendane bundeve
  • 150 g kristal šećera
  • 2 kašičice mešavine začina za medenjake
  • (može samo cimet)

  • malo šećera u prahu
  • malo cimeta


Priprema:

1.
Bundevu oprati pod tekućom vodom, prebrisati te naseći na režnjeve. Unutrašnji deo očistiti od koštica i vlakana a vanjski deo oljuštiti do narandžaste boje. Od jedne bundeve od 1,5 kg dobila sam 1 kg očišćene bundeve. Bundevu narendati na sitnije rende

2.
Narendanu bundevu staviti u šerpu, dodati šećer i začin i dinstati oko pola sata uz stalno mešanje, odnosno dok ne ispari tečnost iz bundeve. Posudu sa dinstanom bundevom malo nakriviti da izađe još tečnosti i pustiti da se ohladi. Pristupiti izradi testa: Brašno sa praškom za pecivo prosejati. Mikserom penasto umutiti jaja sa šećerom. Dodati jogurt, prosejano brašno i ulje i mikserom umutiti u glatku smesu. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Tepsiju unutrašnjh dimenzija 30x18cm. premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje. Umućenu masu za testo podeliti na dva dela. Prvi deo sipati u tepsiju i staviti u rernu da se kratko zapeče – oko 10 minuta. Tepsiju izvaditi iz rerne a rernu ne isključivati. Na blago pečeno testo rasporediti prodinstanu i ohlađenu bundevu, a sok koji se dodatno iscedio (oko 50 ml.) ostaviti za kasnije.

3.
Preko izdinstane bundeve preliti drugu polovinu smese za testo te vratiti u rernu da se peče oko 15 minuta.

4.
Tepsiju izvaditi iz rerne a rernu ne isključivati. Testo premazati sa slatkim sokom od dinstanja bundeve. Vratiti u rernu i peći još 5 minuta (proveru da li je kolač pečen izvršiti iglom). Pečen kolač izvaditi iz tepsije zajedno sa papirom za pečenje lagano podići i izvući papir. Vreo kolač posuti mešavinom šećera u prahu sa cimetom i pustiti da se ohladi. Ohlađen kolač rezati na ploške 6x3cm. (stranicu od 18cm na tri jednaka dela, a stanicu od 30cm. na deset jednakih delova). Od ove količine dobije se 30 štanglica.




Share:

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20