petak, 5. veljače 2016.

Rolat čoko višnja




Sastojci:



-
džem od višanja
-
voda
-
crna čokolada
osam
jaja
-
šećer
-
prašak za pecivo
-
ulje
-
brašno za pite i kolače
0,5l
slatkog vrhnja




Priprema:

Smjesa 1: U šerpi istopiti 100ml vode sa 7 izvršnih kašika džema od višanja. Procijediti 50ml smjese. Smjesa 2: 50ml procijeđene smjese staviti na ringlu. Dodati čokoladu(100g), te miješati dok se ne rastopi. Kora: Odvojiti bjelanjke(8kom) od žumanjaka(8kom). Bjelanjke i šećer(8 kašika) izmutiti u čvrst snijeg.

U žumanjke staviti prašak za pecivo, pa izmutiti dok ne postane pjenasto. Dodati tri kašike smjese 2(ne smije biti vrela), dvije kašike ulja, te mutiti da se ujednači. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa bjelancima. Izmiješati mikserom. Dodati brašno(8 izvršnih kašika), te miješati kašikom dok se smjesa ne sjedini. Na četverougaonu tepsiju 30x40 staviti papir za pečenje. Istresti smjesu.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Kada kora bude pečena izvaditi iz rerne. Mnogima popuca kora od rolata. Kako to izbjeći? Moguće je na slijedeći način: Pokvasiti cijelu kuhinjsku krpu i dobro iscijediti. Prebaciti koru zajedno sa papirom na krpu. Preko kore staviti drugi papir za pečenje. Prevrnuti je tako da drugi kuhinjski papir bude na dnu. Maknuti krpu, polahko odlijepiti papir, ponovo ga vratiti na koru, staviti krpu preko toga. Prevrnuti koru na način da krpa bude na dnu. Nemojte skidati drugi papir. Uviti u rolat. Prilikom prevrtanja kore možete koristiti dvije identične tepsije okrenute naopako; ukoliko se plašite da će Vam kora ispasti.



Fil: Izmutiti pola litre slatkog vrhnja u čvrst snijeg, dodati neprocijedjenu smjesu(pogledaj smjesa 1). Po želji možete dodati još džema od višanja i šećera u prahu. Staviti u frižider na sat vremena. Odmotati rolat, skloniti drugi papir. Kora mora biti ohlađena. Premazati fil preko cijele kore. Poredati manje komadiće čokolade preko cijele površine fila. Uzeti jedan kraj kore i uviti u rolat. Premazati Površinu ostatkom smjese 2

Prijatno :)
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20