Sastojci:
-
džem od višanja
-
voda
-
crna čokolada
osam
jaja
-
šećer
-
prašak za pecivo
-
ulje
-
brašno za pite i kolače
0,5l
slatkog vrhnja
Priprema:
Smjesa 1: U šerpi istopiti 100ml vode sa 7 izvršnih kašika džema od višanja. Procijediti 50ml smjese. Smjesa 2: 50ml procijeđene smjese staviti na ringlu. Dodati čokoladu(100g), te miješati dok se ne rastopi. Kora: Odvojiti bjelanjke(8kom) od žumanjaka(8kom). Bjelanjke i šećer(8 kašika) izmutiti u čvrst snijeg.
U žumanjke staviti prašak za pecivo, pa izmutiti dok ne postane pjenasto. Dodati tri kašike smjese 2(ne smije biti vrela), dvije kašike ulja, te mutiti da se ujednači. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa bjelancima. Izmiješati mikserom. Dodati brašno(8 izvršnih kašika), te miješati kašikom dok se smjesa ne sjedini. Na četverougaonu tepsiju 30x40 staviti papir za pečenje. Istresti smjesu.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Kada kora bude pečena izvaditi iz rerne. Mnogima popuca kora od rolata. Kako to izbjeći? Moguće je na slijedeći način: Pokvasiti cijelu kuhinjsku krpu i dobro iscijediti. Prebaciti koru zajedno sa papirom na krpu. Preko kore staviti drugi papir za pečenje. Prevrnuti je tako da drugi kuhinjski papir bude na dnu. Maknuti krpu, polahko odlijepiti papir, ponovo ga vratiti na koru, staviti krpu preko toga. Prevrnuti koru na način da krpa bude na dnu. Nemojte skidati drugi papir. Uviti u rolat. Prilikom prevrtanja kore možete koristiti dvije identične tepsije okrenute naopako; ukoliko se plašite da će Vam kora ispasti.
Fil: Izmutiti pola litre slatkog vrhnja u čvrst snijeg, dodati neprocijedjenu smjesu(pogledaj smjesa 1). Po želji možete dodati još džema od višanja i šećera u prahu. Staviti u frižider na sat vremena. Odmotati rolat, skloniti drugi papir. Kora mora biti ohlađena. Premazati fil preko cijele kore. Poredati manje komadiće čokolade preko cijele površine fila. Uzeti jedan kraj kore i uviti u rolat. Premazati Površinu ostatkom smjese 2
Prijatno :)
0 komentari:
Objavi komentar