nedjelja, 7. veljače 2016.

Kolač od jabuka i krušaka

Idealno za one koji vole voćni kolač...



Sastojci:

dvije
kašike šećera u prahu
dva
jaja
dvije
brašna
150g
maslaca
tri
jabuke
dvije
kruške
jedan
paketić kvasca


Priprema:


U zdjeli pjenasto miješati šećer i cijela jaja. Dodati brašno kašiku po kašiku neprekidno miješajući dok nastane jednolično tijesto. Tijestu dodati otopljeni maslac, jabuke i kruške narezane na komadiće.

Smjesu uliti u oblik dobro namazan maslacem. Peći 40 minuta u umjereno zagrijanoj rerni. Ako je potrebno, kolač odozgo pokriti masnim papirom da ne bi zagorio.

Prijatno :)
Share:

Pita sa orasima




Sastojci:

Tijesto
250g
brašna
jedno
jaje
pola
omota praška za pecivo
100g
margarina
150g
šećera
150ml
mlijeka
Nadjev
250g
oraha
-
rendana kora od jednog limuna
100ml
mlijeka
200g
šećera
malo
cimeta
malo
ruma ili estrakta za kolače
jedan
vanilin šećer


Priprema:


U brašno dodati prašak za pecivo. 
U sredinu staviti razmućeno jaje s mlijekom, dodati šećer i izmiješati s malo brašna. 

Zatim dodati na tanke listiće izrezani margarin. Sve to umijesiti. 

Kad je tijesto glatko umijeseno, ostaviti da se "odmara" dok se napravi nadjev. 

Zatim tijesto razdijeliti na dva jednaka dijela. 

Razvaljati ih u veličini tepsije približno 25 X 15cm. 

Jedan dio tijesta stavi se u namazanu tepsiju, izbode viljuškom i malo prepeče. 

Zatim se na tijesto stavi nadjev koji smo pripremili i na njega se stavi druga polovina tijesta. 
I gornji dio tijesta također izbosti viljuškom. 

Tijesto odozgo premazati razmućenim žumancem i mlijekom. 

Kolač se peči na umjerenoj temperaturi otprilike 30 minuta. 

Kad je kolač pečen, posuti ga šećerom u prahu. 

Rezati hladan.

Nadjev: 
Mljeveni orasi izmiješaju se sa šećerom u prahu i preliju vrelim mlijekom. 

Orasima se doda narendana kora od limuna, vanilin-šećer, cimet i rum ili estrakt za kolače po ukusu. 
Ovu smjesu dobro izmiješati.

Prijatno uz naše recepte :)
Share:

Tulumbe na poseban način



Sastojci:


Tijesto
1l
vode
dvije
kašike šećera
-
prstohvat soli
četiri
šoljice ulja
600g
mekog brašna
jedan
prašak za pecivo
osam
jaja
šerbe-preliv-agda
1kg
šećera
900ml
vode
tri
vanilin šećera

Priprema:

1 litar vode, 2 kašike šećera, prstohvat soli, 4 šoljice ulja staviti da provri. Kad provri skloniti sa šporeta pa u tako vrelo dodati 600g mekog brašna i 1 prašak za pecivo. Sve fino miješati i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati 8 jaja, jedno po jedno, mutiti mikserom.

Kad je fino umućeno tijesto staviti u kalup za tulumbe i na pek papir istiskati iz kalupa tulumbe. Tulumbe ostaviti da odstoje 1 sat u frižideru, a zatim u zagrijanoj rerni peći na 180°C 30 minuta. Dok se peku ne otvariti rernu. Pečene i prohlađene tulumbe zaliti šerbetom.

Šerbe-preliv 1kg šećera, 900ml vode i 3 vanilin šećera stavitii da provri. Kad provri smanjiti temperaturu i pustiti da lagano vri 15 minuta.


Prijatno :)
Share:

Šampita



Sastojci:

Kora
deset
žumanjaka
deset
kašika šećera
deset
kašika brašna
jedan
prašak za pecivo
jedna
mala šoljica vode
Bijeli dio
deset
bjelanjaka
20
kašika šećera
Agda
deset
kašika šećera
deset
kašika vode


Priprema:

Kora: umutiti žumanjke sa šećerom, zatim dodati brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodati po potrebi max.malu šoljicu vode. Peći na laganoj vatri dok ne porumeni.

Bijeli dio: umutiti ČVRSTO bjelanjke sa šećerom. Kad smjesa postane čvrsta dodati vrelu agdu i ponovo mijesiti dok se ne sjedini.

Agda: šećer i vodu dobro ukuhati, da postane gusta smjesa.

Pravim često i sa manje jaja, ali ovaj omjer mora biti. Za agdu je bitno da ne bude previše vode, odnosno samo da se potopi šećer. Ja barem ovako imam mjeru za količinu vode. Hladna kora, vreo fil.



Prijatno :)
Share:

Brzi rolat




Sastojci:

pet
jaja
150g
šećera
85-90g
brašna
-
mermelada, džem ili eurokrem za premazivanje
-
šlag
-
sitni šećer za posipanje


Priprema:


Umutiti čvrst snijeg od bjelanaca. 

U drugoj zdjeli mutiti žumanjce i šećer dok ne postane pjenasto, pa dodati u smjesu od bjelanaca. 

Pomalo dodavati brašno i miješati mikserom dok se smjesa ne ujednači. 

Tepsiju podložiti papirom za pečenje i istresti smjesu. 

Peći 15 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C. 

Drugi papir za pečenje posuti sitnim šećerom i preko njega staviti pečen biskvit i pustiti da otpusti i da se ohladi. 

Premazati mermeladom ili džemom i urolati u rolat.

Prijatno :)
Share:

Bajadera





Sastojci:


480g
šećera
240g
mljevenog petit keksa
240g
mljevenih oraha
300g
margarina
300g
čokolade za kuhanje



Priprema:

U šećer dodati 12 kašika vode i staviti da provrije. 

U to dodati mljevene orahe, keks, 240g margarina i staviti na ringlu da provrije. 

Masu izmiješati i podijeliti na dva dijela. 

U jednu polovicu staviti 60g čokolade. 

U podmazanu tepsiju staviti prvo čokoladni dio, a preko njega drugi bijeli dio. 

Glazuru napraviti na slijedeći način: 
Rastopiti 240g čokolade i 60g margarina, pa s tim preliti bajaderu.

Staviti u frizider da se ohladi.




Prijatno :)
Share:

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20