četvrtak, 4. veljače 2016.

Rolat




Sastojci:

šest
jaja
šest
kašika šećera
pet
kašika kokosovog brašna
pet
kašika oraha
četiri
kašika brašna
dvije
kašike gustina
jedan
puding od čokolade
pola
šoljice vode
jedna
šoljica ulja
jedan
prašak za pecivo
Kora
šest
jaja
šest
kašika šećera
pet
kašika kokosovog brašna
pet
kašika oraha
četiri
kašika brašna
dvije
kašike gustina
jedan
puding od čokolade
pola
šoljice vode
jedna
šoljica ulja
jedan
prašak za pecivo
Fil
1l
mlijeka
jedan
puding od čokolade
jedna
čokolada (100g)
14
kašika šećera
šest
kašika gustina
jedan
margarin

Priprema:

Kora:
Bjelanjke i šećer dobro izmiksati i dodavati jedno po jedno žumanjce. 
Još miksati. 
Zatim dodati sve ostale sastojke. 
Peći u velikom četvrtastom plehu i (ja sam pekla u plehu od električne peći) na papiru za pečenje. 

Kad je kora pečena ja je samo smotam u papir na kome sam je pekla i ostavim da se ohladi. 
Vi možete koru smotati i u vlažnu kuhinjsku krpu.

Fil:
U mlijeko dodati šećer i čokoladu i pustiti da prokuha. 
Zatim dodati umućen puding i gustin, pa kuhati. Kad je smjesa kuhana ohladiti. 
Dodati margarin i dobro izmiksati. 

Pripremljenom kremom filovati rolat. 
Ukrasiti po želji. 
Napomena: ukupno 1l mlijeka da ne bude zabune


Prijatno!
Share:

Hurmašice

Hurmašice na moj način .




Sastojci:

250g
margarina
dvije
kašike pavlake
dvije
šoljice šećera
dvije
Šoljice ulja
35
kašika brašna
pola
praška za pecivo
dva
jaja
Agda
devet
šoljica šećera
devet
šoljica vode


Priprema:

Tijesto: Margarin otopiti i dodati sve osim brašna. Dobro izmiksati pa dodati brašno i izraditi tijesto koje oblikujete u hurmašice. Hurmašice lagano prislonite na rupićastu stranu rendala tako da dobiju fine šare. Tepsiju malo premazati margarinom i posuti laganim slojem brašna, pa poredati hurmašice. Rernu prethodno zagrijati na 220°C i peći hurmašice dok blago ne porumene. Agda (šećerni sirup): Skuhati agdu i zaliti pećene hurmašice, ja sam agdu malo ohladila pa tek onda zalila hurmašice.

Prijatno!


Share:

Kolač obični sa keksom




Sastojci:


2l
mlijeka
12
kašika gustina
250g
margarina ili putera
17
kašika šećera
Krema-nadjev
2l
mlijeka
12
kašika gustina
250g
margarina ili putera
17
kašika šećera
Za biskvit
400g
keksa petit

Priprema:

Krema: U mlijeko staviti šećer, pa kad prokuha dodati gustin umućen sa mlijekom, naravno paziti da nema grudvica. Kuhati isto kako kuhate puding. Ko ne voli gustin može staviti i puding po želji. Kada se gustin ohladi dodati margarin/puter, pa izmiksati (neka vas ne buni ako krema izgleda kao malo gušća kad se ohladi bude ok). Još je potrebno oko 400g petit keksa. Redati keks, krema... Ukrasiti po želji. Ja sam izmiksala 2 vrećice slag kreme od vanilije i posula kokosom.


Prijatno!
Share:

Kolač od mrkve




Sastojci:

pet
jaja
jedan
vanilla šećer
200g
šećera
-
vršica noža soli
400g
mrkve
250g
mljevenog lješnjaka/oraha (po želji)
80g
hljebnih mrvica/prezla
jedan
prašak za pecivo
jedna
čajna kašikica cimta
dvije
kašike arome/rum
jedan
limunov sok i korica izerendana
200g
puder šećera
100g
mljevenih pistacija
200g
bademovih listića



Priprema:

Mrkvu prečistiti, izerendati sa jednom kašikom limunovig soka prelit preko.

Rernu zagrijat na 175°CSpringform Ø 26 cm. dno prekriti backpapirom, a okolicu premazati margarinom.

Žumanjke sa 4 kašike kuhane vode na pjenasto izmiksati, vanillin šećer i 150g šećera.

Dodat i ponovo izmiksati.

Bjelanjke sa vršicom noža soli na čvrsto izmiksati.

Miksati i dodat 50g šećera.

Dodati zimt (cimet) i izrendanu koricu od limuna, pa obje mase ujediniti.

Dodati mrkvu, mljevene ljesnake/orahe, mrvice/prezlu, prašak za pecivo i rum.

Sve skupa lagano izmiksati.

Biskvit uliti u springform i peći na 175C.

Glazura:

200g puder šećera sa nesto ruma i limunovog soka izmiješati na glatko; sa pažnjom da ne ostanu grudvice (moze i bijela čokolada za kuhanje..po želji) .

Ohlađen kolač premazati glazurom i okolicu posut listićima od badema, a po površini pistacije kao što je na slici.

Kolač ukrasit po želji..to je to :))


Prijatno!
Share:

Kolač sa jagodama i jogurtom




Sastojci:

Kora
četiri
jaja
175g
šećera
80g
brašna
80g
gustina
jedna
mala kašika praška za pecivo
tri
kašike hladne vode
Fil
400g
jogurta
400ml
vrhnja za šlag
-
sok od jednog limuna
jedan
vanilin šećer
150g
šećera
jedno
pakovanje želatina u prahu ili 6 listića želatina
500g
malina ili jagoda

Priprema:

Kora:

Bjelance sa 3 kašike hladne vode umutiti u čvrst snijeg.

Posebno umutiti žumance sa šećerom, pa dodati prosijano brašno gustin i prašak za pecivo. Polako izmiješati, zatim dodati bjelance. Sve lijepo izmiješati da se sastojci sjedine.

Istresti u okrugli kalup 26 cm peći u zagrijanoj rerni na 170°C 35-40 minuta.

Koru izvaditi, presjeći na pola da dobijete dvije kore. Jednu možete zamrznuti za drugi put.



Fil

Jogurt, šećer, vanilin šećer umutiti, dodati želatin i dobro izmiješati. Zatim umutiti vrhnje za šlag sa malo šećera, pa dodati u jogurt.  Zatim dodati i isječene jagode i sve polako izmiješati. Staviti koru u kalup, preliti filom i ostaviti jedno 2 sata u frižider.

Kada se torta ohladila, napraviti preliv za totre, malo ohladiti i preliti preko kolača. Ukrasiti po želji.


Prijatno!
Share:

Kolač sa kupinama





Sastojci:

Kora
6-7
jaja
šest
velikih kašika šećera
dvije
vrećice vanilin šećera
jedna
vrećica praška za pecivo
3-4
velike kašike ulja
šest
velikih kašika brašna za pite i kolače
-
kupine
-
šećer
Puding
dvije
vrećice pudinga od vanilije
600ml
mlijeka u tetrapaku
šest
velikih kašika šećera
Fil
-
kupine
-
šećer
0,1dl
vode
0,3dl
slatkog vrhnja
Žele
jedna
vrećica goveđe želatine
-
sok od procijeđenih kupina


Priprema:

Kora:

Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka.

Izmutiti mikserom bjelanjke (6-7) u čvrst snijeg, te dodati šećer (6 velikih kašika) i vanilin šećer (2 vrećice). Umutiti.

U žumanjke (6-7) dodati prašak za pecivo (1 vrećica), te mutiti viljuškom dok se smjesa ne sjedini.

Sjediniti žumanjke i bjelanjke, te mutiti mikserom.

Dodati ulje (3-4 velike kašike), te umutiti mikserom.

Dodati prosijano brašno za pite i kolače (6 velikih kašika) i miješati kašikom dok se smjesa ne sjedini.

Dodati kupine (prethodno pošećerene) u smjesu i miješati kašikom.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180˚C.

                                                               

Puding:

U šerpu nasuti 600ml mlijeka (cca. 2/3 od količine mlijeka koja piše na dvije vrećice pudinga) iz tetrapaka, prosijati puding u prahu (2 vrećice), dodati šećer (6 velikih kašika).

Staviti na ringlu da se kuha. Cijelo vrijeme miješati dok se ne pretvori u puding. Premazati koru i ostaviti da se ohladi.

 

Fil:

Izgniječiti kupine, dodati šećer (po ukusu) i 0,1dl vode.

Staviti na ringlu da se kuha.

Kuhati dok se šećer ne rastopi.

Ostaviti da se ohladi. Procijediti kupine. Sok sacuvati za kasnije.

Umutiti mikserom slatko vrhnje (0,3dl) u čvrst snijeg.

Dodati procijeđene komadiće kupina i umiješati kašikom. Premazati preko pudinga i ostaviti u frižider da se sčvrsne.

 

Žele:

Izmjeriti koliko ima procijeđenog soka (kod mene je bilo 200ml) i dodati po potrebi goveđi žele u prahu (kod mene je dodano 10g). Pripremiti po uputstvu sa vrećice. Premazati preko fila. Ohladiti.

Prijatno!
Share:

Knedle sa šljivama




Sastojci:

1kg
krompira
500g
pšeničnog griza
500g
mekog brašna
dvije
kašike margarina
tri
jaja
250g
šećera
50ml
ulja
pola
praška za pecivo
250g
mljevene plazme
1kg
šljiva



Priprema:

Skuhati krompir, izmiksati dok je vruć, staviti u njega: 1 kašiku šećera, 2 kašike margarina i 0.5 dl ulja.

To sve izmješati i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi, dodati 3 jaja, griz i brašna po potrebi.

Dobro izmješati, nakuhati da se zalijepi za prste. Oklagijom razvaljati na debljinu 1 cm.

Sjeći u obliku kvadrata 5x5 cm, šljivu ispućiti i izvaditi košpicu.

U nju malom kaškicom staviti šećera, spojiiti je i staviti na kvadrat tijesta.

Prstima pokupiti sve ćoškove, dobro ih spojiti i dlanovima oblikovati loptice. Uvaljati ih u brašno.

U medjuvremenu staviti oko 2,5 l vode u šerpu i kada voda prokuha, spuštati koliko može da stane knedli, jednu po jednu.

Malo promiješati drvenom kašikom da se ne zalijepi za dno i kuhati dok se sve ne podignu na površinu.

U jednu posudu staviti 1/3 prezli i staviti šećera po želji. To dobro izmješati.

šupljikavom kašikom vaditi knedle 4-5 komada i spustati ih u smjesu prezle i šećera.

Dobro ih uvaljati u smjesu i jednu po jednu ih vaditi u odgovarajucu posudu za knedle.

Tako sve dok se tjesto ne iskoristi.

Kada se sve završi onda ostatak šecera posuti po knedlama.

Jesti dok su tople.


Prijatno!
Share:

Punjenje smokve

Smokve staviti u prokuhanu vodu na nekih pola sata da odmekšaju.




Sastojci:

Smokve
28
suhih smokvi
šest
karanfilčića
200g
sjeckanog oraha
Agda
250ml
vode
250gr
šećera
-
sok od pola limuna


Priprema:

Smokve staviti u prokuhanu vodu na nekih pola sata da odmekšaju. Kada su omekšale, vaditi ih na kuhinjski papir. Odrezati im vršicu „repce“.

Utrobu smokvi lagano prstima podjednako na strane pritisnuti da se napravi udubljenje.

Isjeckanim orasima ih punit (ne pretrpavati) .

U međuvremenu napraviti sirup-agdu (šećer da prokuha sa sokom od limuna).

U tepsiju „auflaufform“ smokve staviti pa preliti prokuhanim sirupom „agdom“.

Karanfilčiće ubaciti pored smokvi i peći na 200°C nekih 25/30 min. Po potrebi, prekriti folijom da ne pregore.

Na hladne smokve može šlag ili kašikica sladoleda, kao što je na slici, a preko mljeveni orah ili pistacie, po želji.



Prijatno!
Share:

Čokoladna fantazija




Sastojci:


Kora
četiri
jaja
šest
kašika šećera
250g
margarina
osam
kašika oraha
jedan
prašak za pecivo
dvije
kašike kakaa
četiri
kašike brašna
Krema
1l
tečnog šlaga
500g
čokolade

Priprema:


Kora

Jaja i šećer dobro izmiksati. Dodati ostale sastojke. Dobro izmiješati, pa ispeći (ja sam u četvrtastoj tepsiji).



Krema

U tečni šlag staviti izlomljenu čokoladu pa zagrijati da se čokolada istopi (ne da kuha) 

Dobro ohladiti pa ismiksati.

Na koru staviti kremu i ukrasiti po želji.


Prijatno!
Share:

Zebra kolač



Sastojci:
jedna
čaša mlijeka
jedna
čaša ulja
jedna
čaša šećera
tri
jaja
jedan
vanilla šećer
jedan
prašak za pecivo
jedna
puna kašika kakaa
dvije i pol
čaše brašna
-
aroma po želji


Priprema:

Jaja na pjenasto izmiksati, zatim dodati mlijeko, ulje, oba šećera, aromu. Ponovo miksati. U izmiksanu smjesu dodati dvije čaše brašna i prašak za pecivo. Sve dobro izmiksati.

Pola tijesta uliti u drugu zdjelu. Dodati jednu punu kasiku kakao'a, a u bijelo tijesto dodati pola čaše brašna.

Izmiksati prvo bijelo tijesto, pa tek onda crno (paziti da ne ostanu grudvice).

Tepsiju Ø 38cm podmazati uljem i poceti od sredine tepsije sipati prvo bijelo tijesto, po nekih 4/5 kašika, pa tako crno tijesto u sredinu bijelog, pa opet bijelo i sve tako dok se utroše oba tijesta. Dok se ulijevaju oba tijesta, uvijek malkice pričekati dok se ono samo širi i puni tepsiju.

Kad se oba tijesta utroše i tepsija se napuni onda čacčkalicom izvlačit mustrice. Prvo početi od okolice tepsije prema sredini. Kada se izvuku tako mustrice onda se sa sredine izvlači prema ivici tepsije, kao sto je na slici.

Kolač peći na 180°C.

Napomena: mjera za sastojke je čaša od 200ml.


Prijatno!
Share:

Kolač sa brusnicom



Sastojci:


250g
margarina
jedna
čaša šećera
tri
jaja
375g
brašna
200g
brusnice
jedan
prašak za pecivo
jedan
vanilla šećer
-
aroma po želji
-
šećer u prahu za posuti preko






Priprema:


Jaja na pjenasto izmiksati.

Zatim dodati oba šećera i margarin. Opet dobro miksati, pa dodati brašno, prasak za pecivo i aromu.

Miksati dok se dobije glatka masa (paziti) da ne ostanu grudvice. Na kraju dodati brusnicu i lagano izmiješati kašikom.

Springform od Ø 26cm prekriti backpapirom, a okolicu premazati margarinom ili puterom. Izliti masu u kalup i peći na 170°C cca. 45 min.

Kolač dobro ohladiti i posuti šećerom u prahu i brusnicom kao što je na slici


Prijatno!
Share:

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20