petak, 5. veljače 2016.

Londoner šnite




Sastojci:

Tijesto
300g
brašna
150g
putera
osam
žlica šećera
dvije
žlice kiselog vrhnja
tri
žumanca
pola
praška za pecivo
malo
soli
Premaz
-
pekmez od šljiva
tri
bjelanca
150g
šećera u prahu
150g
mljevenih oraha


Priprema:

Sastojke dobro umutiti.
Oblikovati tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 30 minuta.

Zatim razvaljati tijesto i peći 15 do 20 minuta na 180°C.

Polupečeno tijestopremazati pekmezom od šljiva, a zatim smjesom od:
Snijeg od tri bjelanca, 150g šećera u prahu, 150g mljevenih oraha.

Sve vratiti u pećnicu i peći 10-20 minuta.


Prijatno uz naše recepte :)
Share:

Žarbo šnite




Sastojci:


Tijesto
400g
brašna
20g
maslaca
jedno
jaje
dvije
žlice šećera
30g
svježeg kvasca
malo
soli
Nadjev
300g
mljevenih oraha
200g
štaub šećera
-
vanilin šećer
-
marmelada od višanja
-
marmelada od marelica
Glazura
100ml
slatkog vrhnja za kuhanje
dvije
žlice mlijeka
100g
čokolade za kuhanje (može i čokolada u prahu)
-
komadić maslaca
2 do 3
žlice šećera

Priprema:


Tijesto:
400g brašna, 20g maslaca, jedno jaje, dvije žlice šećera, 30g svježeg kvasca i malo soli.
Od sastojaka zamijesiti tijesto, podijeliti ga na tri dijela i pustiti da odstoji 30 minuta.

Nadjev:
300g mljevenih oraha, 200gštaub šećera, vanilin šećer, marmelada od višanja i marmelada od marelica.

Razvaljati prvi dio tijesta, položiti u predviđenu tepsiju (četvrtastu), premazati marmeladom od višanja, pa posuti polovicom oraha.

Ponoviti postupak da drugim dijelom tijesta, premazati drugom marmeladom, te ostatkom oraha.

Zatim razvaljati treži dio tijesta te prekriti kolač.

Peći oko 30 do 40 minuta na temperaturi od 200°C.

Glazura:
100ml slatkog vrhnja za kuhanje, dvije žlice mlijeka, 100g čokolade za kuhanje (može i čokolada u prahu), komadić maslaca, 2 do 3 žlice
šećera.
Sve staviti da malo prokuha, te toplom glazurom preliti kolač.


Prijatno :)
Share:

Francuske rolnice




Sastojci:

Tijesto
300ml
mlijeka
150ml
kisele vode
malo
soli
50g
putera
100g
šećera
-
sok od jednog limuna
dva
jaja
600g
brašna
-
kockica kvasca
Nadjev
-
nutela ili višnje



Priprema:

Od navedenih sastojaka umjesiti glatko tijesto. Pokriti ttiesto najlon kesom i ostaviti 2 sata u frižider.

Razviti tijesto i po njemu isjeckati 200gr putera i posuti 1 kesicom vanilin šećera, pa tijesto smotati u pismo i vratiti u frižider na 30 minuta.

Tako uraditi još dva puta sa tijestom (razviti ga i smotati u pismo i u frizider na hlađenje),
znači 3 puta po 30 minuta na hlađenje u frižider.

Posle toga tijesto razviti isjeći na trake i filovati po želji.

U ovom slučaju ja sam filovalla nutelom i višnjama.


Prijatno :)



Share:

Indijaner





Sastojci:


Biskvit
osam
žumanaca
pola
kesice praška za pecivo
osam
kašika šećera
četiri
kašike ulja
četiri
kašike mlijeka
četiri
kašike vrele vode
pet
kašika brašna
ijeli dio (snijeg)
300g
šećera (za šerbe)
150ml
vode (za šerbe)
dvije
kesice vanilin šećera (u šerbe)
osam
bjelanaca
malo
soli
osam
kašika šećera
čŒoko preliv
100g
čokolade
pet
kašika ulja
30g
putera


Priprema:


Biskvit umutiti od 8 žumanaca sa pola kesice praška za pecivo, pa dodati 8 kašika šećera, 4 kašike ulja, 4 kašike mlijeka, 4 kašike vrele vode i 5 kašika brašna.

Biskvit peći na 200°C 10 minuta. 
Ohlađen biskvit isjeći na kocke.


300g šećera i 150ml vode staviti da provri. 
Kad provri smanjiti temperaturu i dodati 2 kesice vanilin šećera. 
Pustiti da vri 15 minuta, a onda skloniti sa ringle. 

Mutiti 8 bjelanaca sa malo soli i 8 kašika šećera zatim vrelo šerbe lagano dodavati u polumućena bjelanca i mutiti da bude baš gusto. 

Ulupana bjelanca staviti u špric i na svaku kocku biskvita istisnuti bjelanca.

Zatim napravljene indijanere staviti u rernu na 70°C dvadeset minuta da se malo prosuše.

Čoko preliv:
100g-čokolade otopiti sa 5 kašika ulja i 30g putera, pa lagano kašikom odozgo preko indijanera sipati čokoladu. 

Ukrasiti po želji.


Prijatno :)
Share:

Princess




Sastojci:

Tijesto
250ml
mlijeka
250ml
vode
jedna
kašika šećera
jedan
vanilin šećer
100ml
ulja
350g
brašna
jedan
prašak za pecivo
četiri
jaja
Fil
tri
pudinga sa ukusom slatke pavlake 750ml
devet
kašika šećera
200ml
slatke pavlake


Priprema:


Za tijesto:
250ml mlijeka, 250ml vode, 1 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 100ml ulja. 

Staviti u šerpu gore navedene sastojke da provri, kad provri skloniti sa vatre i u tako vrelo umiješati 350 grama brašna i 1 prašak za pecivo.

Ostaviti da se ohladi. 
U ohlađeno tijesto dodati 4 jaja jedno po jedno. 

Tijesto staviti u špric i istiskati na pek papir. 

Peći na 200°C 30 minuta.
Ohlađene princese presjeći na pola i filovati.

Fil:
3 pudinga sa ukusom slatke pavlake razmutiti sa 50ml mlijeka, 700ml mlijeka staviti da se kuha, dodati 9 kašika šećera, pa u vrelo mlijeko skuhati puding.
Ohladiti puding. 

200ml slatke pavlake umutiti pa lagano dodati u puding zatim fil staviti u špric i na donji dio presječenih princesa istisnuti fila. 

Preklopiti i posuti prah šećerom. 

Ukrasiti po želji.


Prijatno :)
Share:

Slatka krempita





Sastojci:

Biskvit
šest
žumanaca
šest
kašika šećera
šest
kašika ulja
šest
kašika vruće vode
šest
kašika brašna
pola
kesice praška za pecivo
Fil
četiri
kesice pudinga od vanilije
12
kašika šećera
jedan
vanilin šećer
šest
bjelanaca
dvije
kesice vanilin šećera


Priprema:

Biskvit:
6 žumanaca umutiti sa 6 kašika šećera, zatim dodati 6 kašika ulja, 6 kašika vruće vode, šest kašika brašna i pola kesice praška za pecivo.

Biskvit peći u četvrtastoj tepsiji na 200°C 15 minuta.
Ohlađen biskvit presjeći na pola da se dobiju
dvije kore.

Fil:
4 kesice pudinga od vanile razmutiti sa 200ml vode, dodati 12 kašika šećera i 1 vanilin šećer.
600ml vode staviti da provri, pa dodati razmućen puding i kuhati dok se ne zgusne.
Skuhan puding dobro ohladiti.

6 bjelanaca umutiti u čvrst snijeg i dodati 2 kesice vanilin šećera.

U hladan pudin varjačom umiješati bjelanca, kašiku po kašiku.

Na jedan dio kore sipati fil, pa preko staviti drugi dio kore.
Posuti prah šećerom i čokoladom u prahu.

Dobro ohladiti.


Prijatno :)
Share:

Banana split kolač



Sastojci:

6 do 7
banana
1l
mlijeka
200g
pettit keksa
četiri
kašike gustina
tri
žumanca
dva
pudinga od vanilie
200g
šećera
pola
čaše vode
125g
margarina ili putera
200ml
šlaga vrhnje za kolače
jedan
limun


Priprema:

Umutiti 4 kašike gustina, 3 žumanca, 2 pudinga od vanilie, 200g šećera rastopljenog u pola čaše vode i malo mlijeka. Zatim to pričiniti sa 1l provrelog mlijeka. Kada se krema ohladi dodati margarin i dobro izmiksati.

U četvrtastu posudu ili tepsiju poredati kekse, zatim na njih staviti banane izrezane na pola po dužini i zaliti ušećerenim sokom od jednog limuna. Preko banana preliti ohlađen fil i premazati šlagom ili vrhnjem za kolače po želji. Ukrasiti ribanom čokoladom.



Prijatno :)
Share:

Poljupci sa čokoladom




Sastojci:


tri
bjelanjka
200g
šećera u prahu

100g
čokolade za kuhanje

Priprema:


Bjelanjke odvojite i stavite u zdjelu koju stavite na paru. Ne smije biti previše vruće. Tucite bjelanjke kao za snijeg, pa dodajite malo pomalo šećer i dalje tucite. Tako ćete dobiti vrlo čvrst snijeg. Štrcaljkom na pouljeni lim pravite hrpice (poljupce).

Držite ih u zagrijanoj rerni cijeli sat, ali temperatura mora biti tako slaba da se poljupci suše, a ne peku. Gotovi su kad se mogu lako maknuti s lima. Čokoladu sitno istrgajte i stavite odozgo da se polako topi.


Prijatno :)
Share:

Štapići sa cimetom




Sastojci:

100g
isprženih oguljenih i mljevenih badema
130g
šećera
dva
bjelanjka
malo
cimeta
jedna
kesica vanilinog šećera


Priprema:

Zamijesite tijesto od badema, šećera i jednog bjelanjka. 

Izvaljajte i režite štapiće dužine oko 2 cm. 

Od drugog bjelanjka istucite vrlo čvrst snijeg. 
U snijeg umiješajte šećer s vanilijom, pa time premažite svaki štapić. 

Pecite dugo na vrlo slaboj vatri.


Prijatno :)
Share:

Bazlamača




Sastojci:

500g
kukuruznog brašna
1,5l
mlijeka
100g
šećera
100g
maslaca
dva
jaja
20g
germe
200ml
vrhnja
malo
naribane limunove kore
malo
soli


Priprema:

Mutite žumanjke sa šećerom i maslacem. Naizmjence dodajite brašno i mlijeko. U međuvremenu neka se namočite germu u mlijeku s malo soli, pa je dodajte u tijesto. Na kraju dodajte snijeg od bjelanaca.

Tepsiju namažite s malo maslaca, ulijete tijesto i stavite u vruću rernu. Kad dobije koricu, premažite vrhnjem i pecite dalje. Ispečenu bazlamaču narežite na kocke.


Prijatno :)
Share:

Torta bez jaja

Isjecite kolač na dvije polovine i nafilujte sredinu... 





Sastojci:

Biskvit
140g
maslaca
140g
šećera
140g
obaranih oljuštenih sjeckanih badema
jedan
limun
140g
brašna
Nadjev
-
džem od kajsija, kuhano voće, voće iz kompota
Premaz
-
šlag krema

Priprema:

Umutite maslac sa šećerom i dodajte sitno sjeckane bademe. 

Iscjedite sok i narendajte koru od limuna i dodajte brašna. 

Ovu masu izmjšajte i stavite je u pleh da se peče. 

Poslije 20 minuta, kad tijesto slabo porumeni, izvadite pleh. 

Isjecite kolač na dvije polovine i nafilujte sredinu džemom od kajsija ili kuhanim voćem. 

Zatim sa svih strana tortu obložite šlagom.

Prijatno :)
Share:

Jeftina torta

...a drugu koju ste stavili preko nje i cijelu površinu torte, ... 





Sastojci:

dva
jajeta
70g
šećera
170g
brašna
140g
butera
-
džem


Priprema:


Umutite maslac. 

Dodajte mu žumanca, šećer i zatim brašno. 

Ispecite tijesto u dva djela. 

Prvu koru nafilujte džemom, a drugu koju ste stavili preko nje i cijelu površinu torte, prekrite snijegom od bjelanaca. 

Kad ste prelili tortu, stavite je u rernu da se sasvim malo zapeče i da požuti

Prijatno :)
Share:

Proljetna torta






Sastojci:


Biskvit
140g
maslaca
140g
sitnog šećera
140g
badema
četiri
jajeta
70g
brašna
Nadjev
četiri
žumanceta
140g
šećera
dva
vanilin šećera

Priprema:

Umutite penasto maslac, dodajte mu šećer. 

Kad sve dobro umutite dodajte oljušteni i samljeven badem, snijeg od 4 bjelanca i brašno. 

Sve dobro promiješajte, pretresite u kalup (podmazan). 

Pecite dok ne dobije svetložutu boju. 

Kad se torta malo ohladi, prelijte je nadjevom od 4 žumanceta umućena sa šećerom u koji ste dodali vanilin šećer. 

Premažite tortu sa svih strana nadjevom (preko možete staviti isjeckane bademe) i vratite je u rernu da se malo prosuši.


Prijatno :)
Share:

Brzi kolač

Crnu i bijelu čokoladu pojedinačno rastopit i keksiće premazati kao što je na slici. 





Sastojci:

Biskvit
jedna
časa od 200ml šećera
dva
jaja
jedan
vanilin šećer
pola
čaše ulja
jedna
čaša mlijeka
dvije
čaše brašna
jedan
prašak za pecivo
dvije
kašike kakao praha
100ml
mlijeka
malo
ruma
Fil, premaz...
četiri
pudinga od jagode
-
petit beure keksici
-
crna i bijela čokolada
-
jagoda za kolač (ukrasit)


Priprema:

Priprema za biskvit: Izmiksati jaja sa oba šećera, zatim dodat ulje, brašno s praškom, kakao i mlijeko. Peći u dubokoj tepsiji 24x24cm. nekih 25 min. na 180°C Pečeni biskvit zaliti sa prokuhanim mlijekom, pomješanim sa malo ruma.

Krema: Sva 4 pudinga skuhati, po uputama na vrećici, vrući puding prelit preko biskvita. Poslije kad malo puding ohladi poredati keksiće preko i ostaviti da sve dobro ohladi. Crnu i bijelu čokoladu pojedinačno rastopiti i keksiće premazati kao sto je na slici. Preko dodati kockice jagode.


Prijatno :)
Share:

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20