petak, 5. veljače 2016.

Havana




Sastojci:

dva
jaja
100g
kokosa
pola
šoljice vode
pet
kašika šećera
pola
kašike kakaa
Za kremu i posip
150g
napolitanki
pet
kašika šećera
1l
mlijeka
250g
šećera
tri
zelatina (10g)
1l
tečnog šlaga

Priprema:

Kora-biskvit

Jaja i šećer dobro izmiksati pa dodati ostale sastojke i ispeći.

Za posipanje:
150g napolitanke
5 kasika secera

5 kašika šećera zagrijati da se istopi u fin karamel. 
Kad je gotov pouljiti tanjir i ostaviti da se ohladi. 
Nakon toga samljeti ga skupa sa napolitankom.

Krema
1l mlijeka
250g šećera
tri želatina (10g)
1l tečnog šlaga

U mlijeko staviti šećer i pustiti da provri. 
Za to vrijeme rastopiti želatinu po upustvu sa kesice. 
Kada je mlijeko provrilo sasuti želatinu i još malo miješati ne da provri. 
Skinuti i ohladiti prvo na sobnoj temepratupi, zatim staviti u frižider i pustiti da se želatina stvrdne (vremenski odprilike 2-3 sata) 
Kada se zelatina stvrdla, posebno izmiksati slatko vrhnje i dodati mu smjesu sa želatinom, pa miksati još jedno 15 minuta.

Podijeliti smjesu na četiri jednaka dijela. 

U šerpu koju ste obložili pvc folijom ili kalup za torte redati bjelu masu i dodati jedan dio posipa koju ste isto podijelili na tri dijela, tako do kraja redati (na vrh ako je u pitanju šerpa staviti koru), a ako je kalup onda na dno 

Ostavite u frižider najbolje je da prenoći (ali ako vam se žuri može se izvaditi i nakom 3-4 sata). 

Izvadite tortu iz kalupa i ukrasite po želji. Ja sam samo posula čokoladom. 



Prijatno :)
Share:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20