
Sastojci:
1kg
krompira
500g
pšeničnog griza
500g
mekog brašna
dvije
kašike margarina
tri
jaja
250g
šećera
50ml
ulja
pola
praška za pecivo
250g
mljevene plazme
1kg
šljiva
Priprema:
Skuhati krompir, izmiksati dok je vruć, staviti u njega: 1 kašiku šećera, 2 kašike margarina i 0.5 dl ulja.
To sve izmješati i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi, dodati 3 jaja, griz i brašna po potrebi.
Dobro izmješati, nakuhati da se zalijepi za prste. Oklagijom razvaljati na debljinu 1 cm.
Sjeći u obliku kvadrata 5x5 cm, šljivu ispućiti i izvaditi košpicu.
U nju malom kaškicom staviti šećera, spojiiti je i staviti na kvadrat tijesta.
Prstima pokupiti sve ćoškove, dobro ih spojiti i dlanovima oblikovati loptice. Uvaljati ih u brašno.
U medjuvremenu staviti oko 2,5 l vode u šerpu i kada voda prokuha, spuštati koliko može da stane knedli, jednu po jednu.
Malo promiješati drvenom kašikom da se ne zalijepi za dno i kuhati dok se sve ne podignu na površinu.
U jednu posudu staviti 1/3 prezli i staviti šećera po želji. To dobro izmješati.
šupljikavom kašikom vaditi knedle 4-5 komada i spustati ih u smjesu prezle i šećera.
Dobro ih uvaljati u smjesu i jednu po jednu ih vaditi u odgovarajucu posudu za knedle.
Tako sve dok se tjesto ne iskoristi.
Kada se sve završi onda ostatak šecera posuti po knedlama.
Jesti dok su tople.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar