četvrtak, 4. veljače 2016.

Knedle sa šljivama




Sastojci:

1kg
krompira
500g
pšeničnog griza
500g
mekog brašna
dvije
kašike margarina
tri
jaja
250g
šećera
50ml
ulja
pola
praška za pecivo
250g
mljevene plazme
1kg
šljiva



Priprema:

Skuhati krompir, izmiksati dok je vruć, staviti u njega: 1 kašiku šećera, 2 kašike margarina i 0.5 dl ulja.

To sve izmješati i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi, dodati 3 jaja, griz i brašna po potrebi.

Dobro izmješati, nakuhati da se zalijepi za prste. Oklagijom razvaljati na debljinu 1 cm.

Sjeći u obliku kvadrata 5x5 cm, šljivu ispućiti i izvaditi košpicu.

U nju malom kaškicom staviti šećera, spojiiti je i staviti na kvadrat tijesta.

Prstima pokupiti sve ćoškove, dobro ih spojiti i dlanovima oblikovati loptice. Uvaljati ih u brašno.

U medjuvremenu staviti oko 2,5 l vode u šerpu i kada voda prokuha, spuštati koliko može da stane knedli, jednu po jednu.

Malo promiješati drvenom kašikom da se ne zalijepi za dno i kuhati dok se sve ne podignu na površinu.

U jednu posudu staviti 1/3 prezli i staviti šećera po želji. To dobro izmješati.

šupljikavom kašikom vaditi knedle 4-5 komada i spustati ih u smjesu prezle i šećera.

Dobro ih uvaljati u smjesu i jednu po jednu ih vaditi u odgovarajucu posudu za knedle.

Tako sve dok se tjesto ne iskoristi.

Kada se sve završi onda ostatak šecera posuti po knedlama.

Jesti dok su tople.


Prijatno!
Share:

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

9,618
Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © 2025 Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20