četvrtak, 4. veljače 2016.

Zebra kolač



Sastojci:
jedna
čaša mlijeka
jedna
čaša ulja
jedna
čaša šećera
tri
jaja
jedan
vanilla šećer
jedan
prašak za pecivo
jedna
puna kašika kakaa
dvije i pol
čaše brašna
-
aroma po želji


Priprema:

Jaja na pjenasto izmiksati, zatim dodati mlijeko, ulje, oba šećera, aromu. Ponovo miksati. U izmiksanu smjesu dodati dvije čaše brašna i prašak za pecivo. Sve dobro izmiksati.

Pola tijesta uliti u drugu zdjelu. Dodati jednu punu kasiku kakao'a, a u bijelo tijesto dodati pola čaše brašna.

Izmiksati prvo bijelo tijesto, pa tek onda crno (paziti da ne ostanu grudvice).

Tepsiju Ø 38cm podmazati uljem i poceti od sredine tepsije sipati prvo bijelo tijesto, po nekih 4/5 kašika, pa tako crno tijesto u sredinu bijelog, pa opet bijelo i sve tako dok se utroše oba tijesta. Dok se ulijevaju oba tijesta, uvijek malkice pričekati dok se ono samo širi i puni tepsiju.

Kad se oba tijesta utroše i tepsija se napuni onda čacčkalicom izvlačit mustrice. Prvo početi od okolice tepsije prema sredini. Kada se izvuku tako mustrice onda se sa sredine izvlači prema ivici tepsije, kao sto je na slici.

Kolač peći na 180°C.

Napomena: mjera za sastojke je čaša od 200ml.


Prijatno!
Share:

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

9,617
Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © 2025 Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20