
Sastojci :
- 2 jajeta
- 150 g kristal šećera
- 200 ml jogurta
- 250 g mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 ml ulja
- 1 kg rendane bundeve
- 150 g kristal šećera
- 2 kašičice mešavine začina za medenjake
- (može samo cimet)
- malo šećera u prahu
- malo cimeta
Priprema:
1.Bundevu oprati pod tekućom vodom, prebrisati te naseći na režnjeve. Unutrašnji deo očistiti od koštica i vlakana a vanjski deo oljuštiti do narandžaste boje. Od jedne bundeve od 1,5 kg dobila sam 1 kg očišćene bundeve. Bundevu narendati na sitnije rende
2.Narendanu bundevu staviti u šerpu, dodati šećer i začin i dinstati oko pola sata uz stalno mešanje, odnosno dok ne ispari tečnost iz bundeve. Posudu sa dinstanom bundevom malo nakriviti da izađe još tečnosti i pustiti da se ohladi. Pristupiti izradi testa: Brašno sa praškom za pecivo prosejati. Mikserom penasto umutiti jaja sa šećerom. Dodati jogurt, prosejano brašno i ulje i mikserom umutiti u glatku smesu. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Tepsiju unutrašnjh dimenzija 30x18cm. premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje. Umućenu masu za testo podeliti na dva dela. Prvi deo sipati u tepsiju i staviti u rernu da se kratko zapeče – oko 10 minuta. Tepsiju izvaditi iz rerne a rernu ne isključivati. Na blago pečeno testo rasporediti prodinstanu i ohlađenu bundevu, a sok koji se dodatno iscedio (oko 50 ml.) ostaviti za kasnije.
1.Bundevu oprati pod tekućom vodom, prebrisati te naseći na režnjeve. Unutrašnji deo očistiti od koštica i vlakana a vanjski deo oljuštiti do narandžaste boje. Od jedne bundeve od 1,5 kg dobila sam 1 kg očišćene bundeve. Bundevu narendati na sitnije rende
2.Narendanu bundevu staviti u šerpu, dodati šećer i začin i dinstati oko pola sata uz stalno mešanje, odnosno dok ne ispari tečnost iz bundeve. Posudu sa dinstanom bundevom malo nakriviti da izađe još tečnosti i pustiti da se ohladi. Pristupiti izradi testa: Brašno sa praškom za pecivo prosejati. Mikserom penasto umutiti jaja sa šećerom. Dodati jogurt, prosejano brašno i ulje i mikserom umutiti u glatku smesu. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Tepsiju unutrašnjh dimenzija 30x18cm. premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje. Umućenu masu za testo podeliti na dva dela. Prvi deo sipati u tepsiju i staviti u rernu da se kratko zapeče – oko 10 minuta. Tepsiju izvaditi iz rerne a rernu ne isključivati. Na blago pečeno testo rasporediti prodinstanu i ohlađenu bundevu, a sok koji se dodatno iscedio (oko 50 ml.) ostaviti za kasnije.
3.
Preko izdinstane bundeve preliti drugu polovinu smese za testo te vratiti u rernu da se peče oko 15 minuta.
4.
Tepsiju izvaditi iz rerne a rernu ne isključivati. Testo premazati sa slatkim sokom od dinstanja bundeve. Vratiti u rernu i peći još 5 minuta (proveru da li je kolač pečen izvršiti iglom). Pečen kolač izvaditi iz tepsije zajedno sa papirom za pečenje lagano podići i izvući papir. Vreo kolač posuti mešavinom šećera u prahu sa cimetom i pustiti da se ohladi. Ohlađen kolač rezati na ploške 6x3cm. (stranicu od 18cm na tri jednaka dela, a stanicu od 30cm. na deset jednakih delova). Od ove količine dobije se 30 štanglica.
0 komentari:
Objavi komentar