
Sastojci:
Kora
deset
žumanjaka
deset
kašika šećera
deset
kašika brašna
jedan
prašak za pecivo
jedna
mala šoljica vode
|
Bijeli dio
deset
bjelanjaka
20
kašika šećera
|
Agda
deset
kašika šećera
deset
kašika vode
|
Priprema:
Kora: umutiti žumanjke sa šećerom, zatim dodati brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodati po potrebi max.malu šoljicu vode. Peći na laganoj vatri dok ne porumeni.
Bijeli dio: umutiti ČVRSTO bjelanjke sa šećerom. Kad smjesa postane čvrsta dodati vrelu agdu i ponovo mijesiti dok se ne sjedini.
Agda: šećer i vodu dobro ukuhati, da postane gusta smjesa.
Pravim često i sa manje jaja, ali ovaj omjer mora biti. Za agdu je bitno da ne bude previše vode, odnosno samo da se potopi šećer. Ja barem ovako imam mjeru za količinu vode. Hladna kora, vreo fil.
Prijatno :)
0 komentari:
Objavi komentar