nedjelja, 7. veljače 2016.

Šampita



Sastojci:

Kora
deset
žumanjaka
deset
kašika šećera
deset
kašika brašna
jedan
prašak za pecivo
jedna
mala šoljica vode
Bijeli dio
deset
bjelanjaka
20
kašika šećera
Agda
deset
kašika šećera
deset
kašika vode


Priprema:

Kora: umutiti žumanjke sa šećerom, zatim dodati brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodati po potrebi max.malu šoljicu vode. Peći na laganoj vatri dok ne porumeni.

Bijeli dio: umutiti ČVRSTO bjelanjke sa šećerom. Kad smjesa postane čvrsta dodati vrelu agdu i ponovo mijesiti dok se ne sjedini.

Agda: šećer i vodu dobro ukuhati, da postane gusta smjesa.

Pravim često i sa manje jaja, ali ovaj omjer mora biti. Za agdu je bitno da ne bude previše vode, odnosno samo da se potopi šećer. Ja barem ovako imam mjeru za količinu vode. Hladna kora, vreo fil.



Prijatno :)
Share:

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Ukupno prikaza stranice

9,619
Pokreće Blogger.

Hvala na posjeti :)

Thx :)

Copyright © 2025 Hrana koju volim | Powered by Blogger Design by PWT | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Distributed By Blogger Templates20