
Sastojci:
pet
jaja
jedan
vanilla šećer
200g
šećera
-
vršica noža soli
400g
mrkve
250g
mljevenog lješnjaka/oraha (po želji)
80g
hljebnih mrvica/prezla
jedan
prašak za pecivo
jedna
čajna kašikica cimta
dvije
kašike arome/rum
jedan
limunov sok i korica izerendana
200g
puder šećera
100g
mljevenih pistacija
200g
bademovih listića
Priprema:
Mrkvu prečistiti, izerendati sa jednom kašikom limunovig soka prelit preko.
Rernu zagrijat na 175°CSpringform Ø 26 cm. dno prekriti backpapirom, a okolicu premazati margarinom.
Žumanjke sa 4 kašike kuhane vode na pjenasto izmiksati, vanillin šećer i 150g šećera.
Dodat i ponovo izmiksati.
Bjelanjke sa vršicom noža soli na čvrsto izmiksati.
Miksati i dodat 50g šećera.
Dodati zimt (cimet) i izrendanu koricu od limuna, pa obje mase ujediniti.
Dodati mrkvu, mljevene ljesnake/orahe, mrvice/prezlu, prašak za pecivo i rum.
Sve skupa lagano izmiksati.
Biskvit uliti u springform i peći na 175C.
Glazura:
200g puder šećera sa nesto ruma i limunovog soka izmiješati na glatko; sa pažnjom da ne ostanu grudvice (moze i bijela čokolada za kuhanje..po želji) .
Ohlađen kolač premazati glazurom i okolicu posut listićima od badema, a po površini pistacije kao što je na slici.
Kolač ukrasit po želji..to je to :))
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar